Eens in de zoveel jaar moet je ineens een matras kopen. Hij is versleten, te klein voor je nieuwe bed of je hebt er een enorme deuk in zitten. Elke avond dat je naar bed gaat denk je niet na over wat voor matras je nu eigenlijk al die tijd hebt gehad, zolang je maar lekker kunt slapen. Wanneer je het verkeerde matras koopt is er kans dat je hier lichamelijke klachten aan over houdt. Er komt dan ook meer kijken bij het kopen van een matras dan je denkt. Waar let je nu eigenlijk op?

Uit welke onderdelen bestaat een bed?

Een bed bestaat natuurlijk uit meer dan alleen het matras waarop je ligt. Er zijn meerdere onderdelen waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een matras. Veel mensen zullen in eerste instantie naar de looks van een bed kijken. Past het wel in het interieur? Is het de juiste kleur? Je kunt een los bedframe kopen of een boxspring combinatie. Dit is een combinatie van het frame, de bodem, het matras en het topmatras. Dit is een combinatie die je vaak in één deal kunt kopen. Wanneer je kiest voor een los bedframe moet je het matras er vaak los bij kopen.
Dit matras ligt op een bedbodem. Dit is een lattenbodem of een houten omlijsting met metalen veren. Het heeft beide zijn voor en nadelen. Wanneer je een los bedframe met een matras koopt, kun je zelf jouw ideale combinatie aanschaffen, zonder aan een vooraf samengesteld pakket vast te zitten. Je kunt binnen de boxspring combinatie echter wel kiezen tussen verschillende kleuren, pootjes, soorten matrassen en topmatrassen.

Matrasvulling

Dan heb je nog het matras op zich. Een matras kan verschillende soorten matrasvullingen bevatten. Kort gezegd is dat schuim, veren of latex. Binnen deze vullingen is er ook nog een onderverdeling te maken.

Laten we beginnen bij schuim. Er zijn twee soorten schuim waar je matras uit kan bestaan. Koudschuim en traagschuim. Koudschuim bestaat uit PU (polyurethaanschuim) van hoge dichtheid en betere kwaliteit. Ook wel HR (High Resilience) wat staat voor de hoge mate van de veerkracht. Dit geeft te allen tijde tegendruk en steun. Ook als het warm wordt. Traagschuim, ook wel geheugenschuim te noemen, is een PU schuim wat er heel lang over doet om zijn vorm weer terug te krijgen. Als traagschuim warm wordt, wordt het ook zacht. Het gehele matras gaat naar de vormen van jouw lichaam staan, waardoor je geen last van drukpunten hebt.

Er zijn twee soorten veren, maar we hebben het in dit geval altijd over metalen veren (geen dons). Bij pocketvering zijn de veren verpakt en werken ze afzonderlijk van elkaar. Om deze veren zit een laag schuim. Bij binnenvering zijn alle veren met elkaar verbonden en werken ze samen. Pocketvering geeft meer ondersteuning dan binnenvering. Aangezien de veren bij pocketvering los van elkaar werken zal deze zich vormen naar jouw lichaam. De binnenvering is stugger waarbij de druk overal hetzelfde is.

Dan hebben we nog latex. Dit vind je meestal bij de wat duurdere matrassen. Latexschuim is gemaakt van natuurlijk of synthetisch schuim. Dit is soepel, comfortabel en is vaak koel.

Prijzen

De prijs van jouw matras hangt niet af van de kwaliteit. De prijs hangt af van de materialen die voor een matras zijn gebruikt en de afwerking. Ieder lichaam heeft een ander matras nodig en voor iedereen is comfort anders. Het is dan ook verstandig om te proefliggen. Het is de bedoeling dat je er weer jaren mee vooruit kunt, dus doe geen impulsaankopen. Wanneer je enkel let op de prijs, heb je kans dat je het verkeerde matras voor jouw lichaam koopt. Op zowel korte als lange termijn kun je hier lichamelijke klachten aan overhouden. Een goede nachtrust is belangrijk om goed te kunnen functioneren, geestelijk en lichamelijk. Wil je weten wat er gebeurt als je te weinig slaapt?  


Aanbevolen producten