Het is een heerlijke zaterdagochtend. De komende uren heb je geen verplichtingen dus besluit je nog even om te draaien. Genietend van het feit dat je kunt uitslapen. Klinkt als een relaxte ochtend, toch? Maar wist je wel dat het uitslapen helemaal niet zo goed voor ons is? Hier lees je waarom het uitslapen jouw vriend of vijand is!

Waarom slapen we uit?

Uitgerust wakker worden is voor velen het fijnste gevoel dat er is. Het geeft kracht voor de volgende dag, het zorgt voor betere concentratievermogen en zo zijn er nog talloze voordelen van een gezonde nachtrust. Wanneer de wekker dan om 8 uur op de zaterdagochtend gaat en je nog niet het gevoel hebt uitgerust genoeg te zijn, is de verleiding groot om toch nog een keertje om te draaien. Je zou denken dat het uitgeruste gevoel daarna toeneemt, maar verscheidene onderzoeken stellen echter dat het tegenovergestelde juist geldt. Hoe dat komt leggen we uit door eerst te gaan kijken naar het ‘uitgerust wakker worden’.

Uitgerust wakker worden

Uitgerust wakker worden gaat hand in hand met het slaapritme. Het slaapritme wordt onder andere weer beïnvloed door de slaapomgeving, fysieke activiteit, eetgedrag en de tijden waarop men op bed gaan. Wanneer er vaste tijden zijn waarop je elke dag op bed gaat kan het lichaam aan een ritme wennen. Dit ritme is erg belangrijk voor de kwaliteit van de slaap en brengt een groot aantal positieve effecten met zich mee.

Om dus op de lange termijn gezonder te slapen en daarmee meer uitgerust wakker te worden moeten we beginnen bij regelmaat. Uitslapen verstoort deze regelmaat. Het verstoren van de biologische klok kan leiden tot meer stress, een chagrijnig gevoel en minder energie. We bouwen als het ware een “slaap-schuld” op. Dat is het verschil tussen de hoeveelheid slaap die je eigenlijk zou moeten krijgen en de hoeveelheid slaap die je daadwerkelijk krijgt. Net als elk ander vorm van schuld kunnen we dit (met een beetje werk) aflossen. Dit brengt ons bij de “catch-up” slaap.

Aflossen met de “catch-up” slaap

Toch het gevoel dat er slaaptekort heerst? In plaats van uitslapen wordt dan eerder een korte “catch-up” slaap aangeraden. Terwijl lang uitslapen veel negatieve gevolgen kan hebben toont onderzoek aan dat een korte “catch-up” slaap juist veel positieve gevolgen kan hebben. Zo kan het bescherming bieden tegen overgewicht, te hoge bloeddruk en een te hoge cholesterolgehalte. Maar, hoe lossen we nou het beste onze slaap-schuld af?

Dat begint bij het op bed gaan wanneer we moe zijn en op vaste tijden opstaan. Wanneer we dan toch overdag vermoeid voelen, dan kunnen we het beste 1,5 uur gaan liggen, maar zeker ook niet langer. Tijdens de 1,5 uur doorlopen we namelijk alle fasen van de slaapcyclus. Wanneer er overdag dan korter of langer wordt geslapen wordt de cyclus niet voltooid. Er bestaat de kans dat we juist meer vermoeid wakker worden dan we waren voordat we gingen slapen. Kortom: uitslapen is je vijand, de “catch-up” slaap je vriend.


Aanbevolen producten

Jouw eigen droommatras

De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen: 

     395 895

    De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen: 

    Totaal 395

    Artikelnummer: N/B Categorie: