Maar liefst 21% van Nederlands geeft aan last te hebben van schouderklachten! Dat is al veel, maar dit neemt ook nog eens jaarlijks toe met 0,9% tot 2,5%. Een zorgelijke toename, maar vreemd is het niet. De schoudergewrichten zijn namelijk de meest gebruikte gewrichten in ons lichaam. Deze gewrichten gebruiken we dagelijks in vele handelingen en worden daardoor het meest van alle gewrichten belast en komen weinig tot rust.

Als we het dan toch hebben over rust: is er een relatie tussen schouderklachten en matrassen? Een matras heeft namelijk veel invloed op je houding en de ondersteuning van je lichaam. Een matras dient juist die nodige rust aan je gewrichten te geven.

Heb je geen last van schouderklachten, maar wel van rugklachten? Lees dan onze blog Hoe voorkom ik rugklachten?

Veelvoorkomende oorzaken van schouderklachten

Door het herhaaldelijk bewegen van de schouders op dezelfde wijze, kan er een (slijmbeurs)ontsteking ontstaan. Dit is tevens een van de meest voorkomende oorzaken van klachten. We kunnen dus stellen dat schouderklachten niet per se in eerste plaats door een matras worden veroorzaakt.

Andere veelvoorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • verkeerde lichaamshouding
  • het maken van een plotselinge, verkeerde beweging
  • een peesscheuring
  • schouderinstabiliteit
  • een beknelde zenuw
  • een peesontsteking

Het verband tussen schouderklachten en een matras

Heb je na het opstaan last van de schouders? Of heb je sowieso last van de schouders, maar lukt het je niet om de oorzaak te achterhalen? Dan kan het zo zijn dat deze klachten veroorzaakt worden door jouw matras. Een te zacht of versleten matras geeft je namelijk niet de nodige ondersteuning.

Hoe zit dat? Jouw ruggenwervel heeft een natuurlijke lichaamshouding in de vorm van een dubbele S. De heupen en schouders zijn de zwaarste lichaamsdelen en moeten verder in het matras kunnen zakken dan de rest van het lichaam. Het is belangrijk dat hierdoor de S-vorm tijdens het slapen behouden blijft.

Waarom? Alleen zo kunnen de spieren rondom de wervelkolom ontspannen en herstellen en word je na een goede nachtrust wakker zonder stijve spieren. Een matras van slechte kwaliteit is niet in staat om de lichaamsdruk goed te verdelen. Op de heupen en schouders wordt hierdoor de druk verhoogt en geeft een ware belasting waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Schouderklachten voor zijn

Schouderklachten kunnen dus worden veroorzaakt door een slecht matras. Maar dat betekent ook dat schouderklachten kunnen worden voorkomen door een goed matras. En dat is natuurlijk goed nieuw! Kies een matras van hoge kwaliteit die voldoende ondersteuning biedt en de druk van het lichaam optimaal verdeeld. De perfecte combinatie? Een matras van traagschuim en koudschuim.

Matras van koudschuim en traagschuim

Een matras met deze combinatie heeft veerkracht en biedt ondersteuning door het koudschuim. Het traagschuim zorgt dat de druk in het lichaam goed verdeeld wordt. De kans op (schouder)klachten wordt gereduceerd omdat de schouders (en heupen) dieper in het matras zakken dan de rest van het lichaam. Hierdoor blijft de dubbele S-vorm tijdens de nachtrust behouden.

Matras van Droomidee in koudschuim en traagschuim

Wij bieden drie modellen matrassen in ons assortiment: voor ieder wat wils! Onze gecombineerde matrassen van koudschuim en traagschuim zijn van hoge kwaliteit en kunnen de kans op schouderklachten verminderen. Deze matrassen bieden wij in alle maten:

Op zoek naar een passend matras, compleet gebaseerd op jouw lichaamstype? Dat kan ook! Met een matras op maat.