Je vraagt jezelf af: hoe lang gaat mijn matras mee? Een goede vraag! Want er zijn maar weinig mensen die de kenmerken kennen van een matras dat zijn beste tijd heeft gehad. En als je dat niet weet, kun je voor een lange tijd slapen op een matras dat eigenlijk niet is versleten en dat is niet goed voor je nachtrust en je lichaam. Je matras blijft niet eindeloos meegaan, maar heeft een verstrijkdatum. Hoeveel jaar gaat je matras mee? Wat is de levensduur van je matras? En kun je de verstrijkdatum wellicht een beetje opschuiven door middel van een aantal adviezen? Wij geven je de antwoorden en de nodige tips voor een langere levensduur van je matras!

Wat is de levensduur van een matras?

Een matras gaat minder lang mee dan de meeste mensen zouden denken. Echter is hier niet een vaste levensduur aan te hangen. Hoe lang jouw matras meegaat heeft alles te maken met:
  • Soort matras
  • Jouw eigen gewicht
  • Hoe het wordt onderhouden
  • Hoeveel je ´s nachts zweet
De levensduur van je matras is dus afhankelijk van vele factoren. Wel kunnen we je een gemiddelde geven: het is verstandig je matras tussen 5 en 7 jaar voor een nieuwe te vervangen. Filter je behoeften: kies je matras! Ben jij op zoek naar een matras van 80 bij 200 centimeter met een dikte van 22 centimeter en voorzien van traagschuim? Of juist een matras van 180 bij 200 centimeter van 18 centimeter dikte met koudschuim? Wat je ook zoekt: je vindt het bij Droomidee! Stel gemakkelijk je wensen op door te kiezen met onze filter en stel het ideale matras samen. Zoek je een matras op maat? Geef ons dan je specifieke wensen door via het contactformulier of neem gerust contact op.

Soort matras en kwaliteit

Hoe lang jouw matras meegaat, is natuurlijk ten eerste afhankelijk van welk matras je koopt. Matrassen die het langst meegaan, worden gefabriceerd uit koudschuim. Koudschuim heeft een open celstructuur, waardoor deze goed ventileren en de levensduur bevorderen. Vervolgens kun je na een aantal jaar zelf beoordelen of jouw koudschuimmatras nog goed is aan de hand van het comfort. Kom je niet goed in slaap? Heb je een onstuimige nachtrust? Ervaar je fysieke klachten? Dan is jouw matras waarschijnlijk aan vervanging toe. Koudschuim of traagschuim: welk matras heeft een langere levensduur? Bij Droomidee bestaat het matrassenassortiment uit pocketveringmatrassen: hier zijn de springveren afgedekt met een laag traagschuim of koudschuim. Kies jij voor traagschuim of koudschuim? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Koudschuim matras Kies jij voor een concrete ondersteuning? Dan kies je voor een koudschuimlaag. Traagschuim matras Kies jij voor een mindere belasting van de drukpunten? Dan kies je voor traagschuim. Kies je matras en wij bieden de mogelijkheid om het matras 100 dagen uit te proberen. Zo ben je er zeker van dat jouw matras perfect bij je past!

Jouw matras en gewicht

Het is geen rocket science: zwaardere mensen geven een grotere druk op een matras dan lichtere mensen. Jouw gewicht heeft hierdoor een rol in de de levensduur van jouw matras: hoe groter de druk op het matras, hoe eerder het aan vervanging toe is.

Jouw matras en nachtelijk zweet

Iedereen zweet ’s nachts! Heel normaal dus. Wat gebeurt er dan precies? Ons lichaam is in volle gang afvalstoffen aan het afvoeren, waardoor je transpireert. Hierdoor verlies je elke nacht maar liefst 1,5 liter zweet. Dit verdwijnt in ons matras, waardoor het vochtregulerend vermogen steeds meer afneemt. Dit beïnvloedt de levensduur van het matras, de hygiëne van het matras, je comfort en uiteindelijk je gezondheid.

Hoe onderhoud je je matras en verleng je de levensduur? Onze 3 tips!

Als je je matras goed onderhoud, geef je het zo een paar extra jaren en een optimale matras levensduur. Dat is mooi meegenomen! Hoe doe je dat? Wij geven je een aantal tips:
  1. Keer om!
Keer je matras met regelmaat om, zodat zich geen kuil op jouw ligplek vormt. Omkeren doe je op twee manieren: zorg dat jouw hoofd- en voeteneinde worden gekeerd, maar tegelijkertijd ook de boven- en onderzijde. Heb je een topper? Hier geldt precies hetzelfde voor!
  1. Bed opmaken
Maak altijd na het opstaan je bed netjes op door het beddengoed op te vouwen naar het voeteneinde. Op deze manier kan het vocht dat ’s nachts is ingetrokken, bij dag weer verdampen en droogt je matras.
  1. Matras stofzuigen
Heb je deze tip al eens gehoord? Waarschijnlijk niet! Maar het helpt goed om je matras ook te stofzuigen als je bijvoorbeeld het beddengoed verschoont. Door je matras te stofzuigen verwijder je stofjes, vuiligheid en huisstofmijt uit je bed. Doe dit het liefst in de avond als je matras de hele dag heeft gehad om te drogen.
Slaap beter met een nieuw matras
Hoe weet je of jij toe bent aan een nieuw matras? Uiteindelijk kun je dit het beste opmaken uit de kwaliteit van je slaap: je slaapcomfort. Dit is het beste te beoordelen na je slaap. Stel jezelf een aantal vragen, zoals: ben je echt goed uitgerust? Heb je last van bepaalde plekken op je lichaam? Voel je je nog steeds erg moe na het slapen? Dan ben je waarschijnlijk toe aan een nieuw matras. Vul de calculator in van Droomidee en kom erachter welk matras het beste bij jou past! Wij wensen je alvast een goede nachtrust en hopen dat je iets hebt gehad aan onze tips.