Pocketvering of traagschuim matras; wat zijn de verschillen?

Kies je voor een pocketvering of traagschuim matras? Veel mensen vinden het lastig om deze keuze te maken. Er zijn veel verschillen tussen een pocketvering en traagschuim matras. Je hebt de keuze uit binnenvering of pocketvering, uit matrassen met koudschuim of pocketvering voor kind of volwassene en dan zijn er ook nog de varianten van het pocketvering matras met koudschuim toplaag of comfort laag van traagschuim. Kortom, er zijn erg veel mogelijkheden. Veel mensen komen uiteindelijk uit bij de keuze uit een pocketvering of traagschuim matras.

Wat is een foam matras?

Tijdens je zoektocht naar het beste matras kun je ook het foam matras tegenkomen. Wat is een foam matras eigenlijk? Zowel het traagschuim matras als het koudschuim matras kan worden aangeboden als foam matras. Het woord ‘foam’ betekent ‘schuim’. Het is daarom altijd aan te raden om verder te kijken in de beschrijving om te zien om wat voor matras het precies gaat. Een keuze maken uit diverse soorten matrassen is lastig. Het is moeilijk te bepalen welke matras bij veel transpireren het beste is of bijvoorbeeld welke keuze je moet maken als je wat zwaarder bent. Droomidee geeft je de belangrijkste verschillen tussen pocketvering en traagschuim, zodat deze twee soorten matrassen vergelijken een stuk makkelijker wordt.

1. Pocketvering of traagschuim: de componenten

Pocketveringmatrassen bestaan uit veren die zich afzonderlijk van elkaar bewegen. Als bovenste laag wordt er dan gebruik gemaakt van koudschuim of traagschuim. Bij traagschuim matrassen wordt er eigenlijk altijd een stuk koudschuim gecombineerd met traagschuim. Het eerste traagschuim matras werd door astronauten ontwikkeld, waardoor zij ook wel NASA matrassen worden genoemd.

2. Pocketvering of traagschuim: je slaaphouding

Eén van de belangrijkste traagschuim matras nadelen die vaker worden genoemd is wel het feit dat het matras niet veert. Pocketveringmatrassen doen dit vanzelfsprekend wel. Een pocketveringmatras kan elke slaaphouding ondersteunen zonder dat er een zogenaamd ‘zinkend gevoel’ ontstaat. Een traagschuim matras heeft een stevig oppervlak en vormt zich om het lichaam heen. Het gaat er dus om of jij van vering in je matras houdt of liever ligt op een stevig en niet-verend oppervlak.

3. Pocketvering of traagschuim: gewichtsverdeling

Zeker voor wat zwaardere mensen is een goede gewichtsverdeling belangrijk. Een pocketvering matras heeft veren die elkaar niet kunnen raken en die los van elkaar bewegen. Hierdoor wordt iedere veer in de juiste mate ingedrukt om het lichaam op ieder punt goed te ondersteunen. Traagschuim matrassen zijn ontworpen om het gewicht van de gebruiker te accommoderen en om hun vorm te onthouden. Ga je in een andere houding liggen, dan duurt het eventjes voor het matras deze nieuwe houding aanvult. Dit is bij een pocketvering matras niet het geval.

4. Pocketvering of traagschuim: de levensduur

Wanneer je een matras wilt kopen, dan wil je wel zeker zijn dat het matras lange tijd meegaat en de kwaliteit behoudt. Het is immers toch een uitgave. Pocketveringmatrassen zijn makkelijker en beter te onderhouden dan andere matrassen. Draai het matras elke maand om en je verlengt de levensduur aanzienlijk. Een levensduur tussen de 10 en 15 jaar is heel gewoon wanneer je een pocketveringmatras van goede kwaliteit koopt. De gemiddelde levensduur van een traagschuim matras ligt op 12 jaar. Als het om de levensduur gaat zitten deze twee soorten matrassen dus vrij dicht bij elkaar.

5. Verschillen Pocketvering of traagschuim matras: de temperatuur

Pocketveringmatrassen hebben meerdere lagen van veer en vulling, waardoor wel eens wordt gedacht dat ze erg warm zijn. Niets is minder waar. Pocketveringmatrassen zijn extreem ademend en zorgen voor een natuurlijke stroom tussen materiaal en lichaam. Hierdoor bestaat er een uitstekende ventilatie tussen je lichaam en het matras. Een traagschuim matras bestaat uit dichte cellen en zijn minder ventilerend. De warmte wordt vastgehouden rond het lichaam, doordat het matras zich naar het lichaam vormt. Traagschuim matrassen van hoge kwaliteit zijn wel voorzien van een verbeterde ventilatie.

Kies jouw ideale matras

Het maken van een keuze tussen pocketvering of traagschuim is vooral heel persoonlijk. Wil jij jouw matras helemaal zelf samenstellen? Kies dan jouw jouw eigen specificaties in onze matras generator.