Een matras gaat minder lang mee dan je zou verwachten! De levensduur wordt door een aantal factoren, zoals het type matras en de kwaliteit ervan, de gebruiker en het onderhoud. In dit artikel lopen we alle vier de factoren bij langs zodat jij weet wanneer je je matras moet vervangen!

Het type matras en de kwaliteit ervan vervangen

We weten allemaal hoge kwaliteit belangrijk is. Zeker met voorwerpen die dagelijks gebruikt worden en een grote invloed hebben op je gezondheid. Het is een fabel dat “kwaliteit” meteen “duur” moet zijn. Kwaliteit hangt namelijk o.a. samen met het type matras. Er zijn namelijk vele verschillende matrassen op de markt verkrijgbaar, van waterbed tot koudschuim. Het type matras heeft grote invloed op de levensduur. Zo gaat een waterbed vaak maar een aantal jaar mee en een koudschuim matras tot wel 11 jaar mee. Er zijn ook “combinatiematrassen” verkrijgbaar. Dit zijn matrassen die uit combinaties van verschillende materialen bestaan, zoals onze eigen pocketvering matrassen met een bovenlaag van schuim. Combinatiematrassen hebben vaak een langere levensduur dan een matras dat uit één materiaal bestaat doordat de werking tussen de juiste materialen voor een sterkere kwaliteit zorgt. Bij het nagaan hoe lang jouw matras mee zal gaan moet je dus weten van welk materiaal de matras gemaakt is.

De gebruiker

Tijdens het slapen gebeurt er van alles met ons lichaam. Zo ontspannen de spieren en kunnen stuiptrekkingen ontstaan. Daardoor bewegen we vaak in ons slaap. De bewegingen die we maken hebben invloed op de matras door de wrijving dat ontstaat. Een goed molton of hoeslaken kan daarom een groot verschil maken in de levensduur van de matras. Het gewicht van de gebruiker speelt daarnaast ook een rol. Door een grotere druk dat wordt uitgeoefend zal de ondersteuning van de matras sneller afnemen wanneer de matras niet van hoge kwaliteit is. Tijdens het slapen is ons lichaam ook bezig met herstellen en met het afvoeren van afvalstoffen. Het lichaam doet dit o.a. door transpiratie. Gemiddeld voert het lichaam ruim een liter vocht af per nacht. Dit verdwijnt dan in de matras waardoor het wordt aangetast. De hygiëne neemt hierdoor af en dit gaat ten koste van het slaapcomfort en je gezondheid. Maar wanneer de matras op de juiste manier wordt onderhouden kan de levensduur toch worden verlengd.

Het onderhoud verlengt de levensduur

We transpireren en bewegen veel in onze slaap. Maar wanneer we de matras goed onderhouden gaat het niet ten koste van het slaapcomfort. Het onderhoud begint bij het omkeren van de matras. Wanneer de matras regelmatig wordt omgekeerd zal dit kuilvorming voorkomen. Niet alleen het met het omkeren van de boven- en onderzijde maar ook het omkeren van het hoofd- en voeteneinde verleng je de levensduur van de matras. Daarnaast is het belangrijk om niet meteen na het slapen het bed op te maken. De transpiratie dat gedurende de nacht in de matras is getrokken moet namelijk de kans krijgen op te drogen. Rol bijvoorbeeld je dekbed op naar het voeteneinde om de matras overdag de tijd te geven volledig op te drogen. Tot slot is het belangrijk om het matras regelmatig schoon te maken. In dit artikel vertellen we hoe je de matras in 5 stappen schoonmaakt.

Matras vervangen

De beste manier om erachter te komen of je jouw matras moet vervangen, is het in de gaten houden van je slaapcomfort. Word je uitgerust wakker zonder klachten? Dan is de matras waarschijnlijk nog niet aan vervanging toe. Krijg je last van kwaaltjes, slaap je onrustig en word je vermoeid wakker? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw matras. Kun jij wel wat advies gebruiken bij het vinden van jouw perfecte matrassen-match? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Droomidee op 085 86 400 90.


Aanbevolen producten