Zodra je jouw nieuwe matras binnen hebt, leg je hem op je bed en heb je al snel de neiging er niet meer naar om te kijken. Dit is nu juist iets wat je wel moet doen. Niet alleen voor je eigen bestwil, maar ook ter onderhoud aan je nieuwe matras. Wanneer moet ik mijn matras omdraaien?

Lichamelijke klachten

Wanneer je jouw matras al die jaren niet omdraait, krijg je kuilvorming. Jouw matras zakt door de belasting steeds verder in. Langzaamaan kun je hier steeds meer lichamelijk klachten door ondervinden. Tijdens jouw nachtrust heeft je lichaam enorm veel ondersteuning nodig. Met het juiste matras, geschikt voor jouw lichaamsgewicht, kun je deze ondersteuning krijgen. Het is echter bij ieder matras zo dat je deze een paar keer per jaar moet omdraaien. Dit om de kuilvorming te voorkomen en dus ook jouw lichamelijke klachten

De conditie van jouw matras

Uiteraard wordt er bij de maak van het matras rekening gehouden met meerdere factoren. Het lichaamsgewicht, oftewel de belasting, de absorbering en de ondersteuning. Het is de bedoeling dat jouw matras een aantal jaren mee gaat, ongeacht de intensiviteit van het gebruik. Toch zal het matras na enkele jaren versleten zijn. Om bij te dragen aan de levensduur van jouw matras kun je een aantal dingen doen. Waaronder jouw matras een aantal keer per jaar omdraaien. Hiermee voorkom je kuilvorming en zal jouw matras steeds weer de juiste vorm voor jouw lichaam aannemen. Het ene matras is daar uiteraard beter in dan de andere. Dit hangt af van het schuim waarvoor je kiest. Meer hierover vind je in de blog “Het kopen van een matras, waar moet je op letten?” 

Waar moet je op letten bij het omdraaien van jouw matras?

Het omdraaien van jouw matras is makkelijk gezegd. Het is echter belangrijk dat je niet alleen het hoofd-en voeteinde omdraait, maar ook de boven en onderzijde. Dit doe je met je matras én jouw topper. We adviseren je om het matras direct te laten luchten wanneer je deze hebt omgedraaid. Dit is weer goed voor de regulering van het vocht. 

Wanneer heeft omdraaien geen zin meer? 

Je kunt jarenlang meerdere keren per jaar jouw matras omdraaien. Dit houdt natuurlijk een keer op, maar wanneer dan? Hoewel er ongeveer aangegeven kan worden hoe lang een matras mee gaat, is dit natuurlijk niet precies te zeggen. Dit heeft met meerdere factoren te maken, waardoor het ene matras sneller zal slijten dan de andere. Zodra je fysieke klachten begint te krijgen, ben je eigenlijk al te laat. Jouw matras moet te allen tijde voldoende ondersteuning bieden ter bevordering van jouw nachtrust. Is de kwaliteit van jouw nachtrust verminderd, dan kun je je wellicht afvragen of dit aan het matras ligt. 

Kan elk matras omgedraaid worden? 

Waar het voor veel matrassen enorm belangrijk is om het matras regelmatig om te draaien, is het niet bij ieder matras mogelijk. Er zijn meerdere matrassen waaronder een traagschuim matras waarbij dit niet kan. Dit matras is in meerdere lagen opgebouwd. De bovenste laag, het traagschuim, moet te allen tijden bovenop liggen. Doe je dit niet, dan is het effect van dit soort schuim weg. Dit is het schuim wat zich naar jouw lichaamsvorm vormt.