Wanneer je een matras koopt denk je niet meer zo snel aan het vervangen ervan. Zolang het lekker ligt en je goed slaapt, stap je elke avond weer onwetend je bed in. Niets is zo belangrijk als het juiste matras. Niet alleen voor je comfort, maar ook voor je fysieke gezondheid. Een slecht en/of versleten matras kan voor vele vervelende fysieke klachten zorgen. Klachten die er gedurende de tijd insluipen. Het is dus belangrijk te weten welke soort matras je hebt en na hoeveel jaar je deze moet gaan vervangen.

Met welke factoren moet ik rekening houden? 

Er zijn een aantal factoren waarmee rekening moet houden. Factoren die de levensduur van jouw matras kunnen beïnvloeden. Of redenen om jouw matras uiteindelijk alsnog te vervangen. Deze zullen we later specifieker toelichten. De factoren op een rijtje : 

  • Hygiëne
  • Belasting/gewicht persoon 
  • Onderhoud
  • Versleten

Hygiëne

Door de lakens en de dekens over het matras, is er weinig kans dat het matras kan luchten. Dit terwijl ieder persoon in de nacht ruim een kwart liter vocht verliest. Wanneer je gaat zweten, door ziekte en koorts is dit uiteraard nog meer. Door de jaren heen zal het matras het vocht minder goed kunnen verwerken. Het matras zal het vocht absorberen en reguleren. Het vermogen hiervan zal na jaren echter minder worden en de hygiëne wordt er ook niet beter op.

Je kunt het matras regelmatig luchten door de dekens in de ochtend open te laten liggen. Wanneer je jouw bed gaat verschonen kun je even wachten met de schone lakens eroverheen te doen. Door deze dingen krijgt het matras de kans om het vocht sneller te verdampen. 

Belasting/gewicht persoon

Wanneer het matras wordt gefabriceerd wordt er rekening gehouden met een maximum gewicht. Dit is per matras verschillend. Let hier dus op bij de aankoop van jouw matras. Dit kan het ligcomfort, vooral op de lange termijn, sterk beïnvloeden. Een zwaarder persoon zorgt voor meer belasting op het matras. Dit zal de levensduur van het matras verkorten. 

Onderhoud

Je kunt het matras op bepaalde manieren onderhouden om de levensduur te bevorderen. Vooral het regelmatig luchten van het matras is van essentieel belang. Hiermee zorg je er voor dat het matras droog en fris blijft. Door te luchten kan het vocht beter verdampen en afvoeren.
Ook is het belangrijk om je matras een paar keer per jaar te keren. Hierdoor kun je voorkomen dat je enorme kuilvorming krijgt. Houdt er rekening mee dat een matras enkel bedoeld is om op te slapen. Op bed dansen en springen is zeker niet bevordelijk. 

Versleten

Ongeacht hoe je met een matras om gaat, hij zal na een aantal jaren alsnog versleten zijn. Doordat het matras gedurende de tijd zal verslijten, kunt u fysieke klachten ontwikkelen. De ondersteuning, de veerkracht en het ligcomfort zal achteruit gaan. Zorg er voor dat je deze klachten voor bent, door tijdig je matras te vervangen. 

Recycling

Je gaat je matras vervangen, maar waar laat je die nu eigenlijk? Teveel matrassen belanden in de vuilverbrandingsoven, terwijl je deze ook kunt laten recyclen. Dit kun je doen bij RetourMatras, een bedrijf in Lelystad. Meer dan de helft van het matras kan hergebruikt voor andere producten. Hiervoor moet je echter wel een droog matras afleveren. Het schuim kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld meubelen of als isolatiemateriaal. Het textiel kan verwerkt worden in kleding of tassen.