Ben jij, of iemand voor wie je een matras zoekt, wat zwaarder? Dan is het goed om daar rekening mee te houden wanneer je een nieuw matras koopt. Want wanneer je boven de 80 kilo weegt is het aan te raden om voor een sterker en kwalitatief beter matras te kiezen. We vertellen je graag waar je allemaal rekening mee moet houden.

Hardheid van matrassen

De hardheid van een matras is een van de belangrijkste eigenschappen waar je rekening moet houden als je een matras op gewicht zoekt. Bij meer gewicht zal een zacht matras namelijk inzakken en kan het matras het lichaam niet goed ondersteunen. Daardoor slaap je in een verkeerde houding, waardoor je last van je rug of andere gewrichten of spieren kan krijgen. Vaak ligt het ook simpelweg niet lekker.

Hou je niet van een matras dat hard aanvoelt? Dan is het ook mogelijk om voor een hard matras te kiezen met een zachtere schuim toplaag. Zo voelt het matras zachter aan, maar krijg je wel goede ondersteuning vanuit de hardere basis van het matras.

Verschillende soorten matrassen

Er zijn veel verschillende soorten matrassen. Zo zijn er koudschuimmatrassen, traagschuimmatrassen, binnenveringsmatrassen en pocketveringsmatrassen. En binnen deze matrassoorten zijn er verschillen in ontwerp en kwaliteit. Vaak zijn binnenveringsmatrassen en pocketveringsmatrassen harder dan matrassen van schuim. Deze matrassen passen zich ook beter aan, aan een zwaarder gewicht omdat omdat de veringen zich automatisch aanpassen aan het lichaam.

In het algemeen geldt dat pocketveringsmatrassen de beste keuze zijn voor mensen met een zwaarder lichaamsgewicht. Bij een pocketveringsmatras bewegen alle veringen los van elkaar waardoor het lichaam goed ondersteund wordt.

De dikte van het matras

Naast het soort matras en de sterkte van het matras is het ook goed om te kijken naar de dikte van het matras. Een matras moet in het algemeen minimaal 15 centimeter dikte hebben, maar voor mensen met een zwaar gewicht is een dikker matras met een dikte vanaf 20 centimeter beter. Dit ligt comfortabeler en een dikker matras gaat ook langer mee.

Bij een dikker matras krijg je ook veel minder snel het zogenaamde bottoming-out effect. Bottoming-out wil zeggen dat het matras volledig geplet is onder bepaalde lichaamsdelen. Dat wil je uiteraard voorkomen want dit is nadelig voor de ergonomie, het comfort en de levensduur van het matras.

Kwaliteit

Als laatste is het ook belangrijk om naar de kwaliteit van het matras te kijken. Voor zwaardere mensen is dit nog belangrijker, want het matras moet meer gewicht dragen en kan sneller achteruit gaan. Kies daarom voor een matras van goede kwaliteit.

Een groot misverstand

Sommige mensen denken dat het slecht is als je veel draait op een matras. Maar het tegenovergestelde is waar, het is namelijk juist goed als je draait in je slaap. Het draaien is een natuurlijk proces wat goed is voor de bloedsomloop en waardoor de (rug)spieren enigszins in beweging blijven. Langdurig stilliggen is juist funest voor je lichaam. Daarom is het goed om bij het testen van een matras na te gaan of je er makkelijk op draait.

Ons advies is om voor een pocketveringsmatras te kiezen, met een dikte van boven de 20 centimeter en een matras van goede kwaliteit. Neem een kijkje bij ons aanbod van matrassen. Wij geven altijd aan hoe stevig een matras is en voor welk gewicht een matras geschikt is.