Een molton is de verkorte naam van een molton hoeslaken. Een molton maakt deel uit van je beddengoed. Vaak denken mensen dat molton een materiaal op zichzelf is. Dat is niet waar. Een molton hoeslaken is namelijk gemaakt van dik katoen of wol dat aan één of aan beide kanten geruwd is. Zo is de stof ruwer en dikker en kan de stof ook meer vocht opnemen. Dit proces noem je moltoneren, vandaar ook de naam molton! 


Hoe gebruik je een molton?

Je gebruikt een molton als onderlaken. De molton plaats je tussen het matras en het laken in. De molton zorgt zo voor een zacht en aangenaam gevoel. Maar er zijn meer redenen om voor een molton te kiezen.


Waarom kiezen voor een molton?

Een molton heeft allerlei voordelen. Ten eerste beschermd de molton het matras tegen slijtage, vocht en vlekken. De molton neemt namelijk (lichaams)vocht op wat daardoor niet het matras in trekt. Je kan een molton makkelijk wassen, veel makkelijker dan een matras. Zo hou je je bed makkelijk schoon. Door het gebruik van een molton kan je zo de levensduur van een matras aanzienlijk verlengen. Daarnaast is een molton erg zacht, waardoor je bed nog lekkerder ligt. 


Is een molton hoeslaken nodig?

Je hebt de voordelen van een molton begrepen, maar twijfel je nog of je een molton wilt aanschaffen? Dan willen we je graag adviseren dat een molton echt nodig is. Je raakt tijdens je slaap namelijk bijna een halve liter vocht kwijt. Dit verdwijnt allemaal in je matras als je geen molton hebt. Geen fijn idee toch? Dit is niet alleen onhygiënisch, maar dit zorgt ook voor een kortere levensduur van het matras. Met een molton hou je je matras makkelijk schoon en fris en verleng je de levensduur van het matras.


Verschillende soorten moltons

Er zijn verschillende soorten molton hoeslakens.

  • Er zijn molton hoeslaken die vier elastieken hoekpunten hebben, zodat de molton niet kan bewegen terwijl je slaapt. 
  • Ook zijn er moltons van een extra zware kwaliteit. Deze moltons zullen niet snel krimpen en gaan jaren mee.  
  • Een ander soort molton is een stretch molton die naast katoen uit polyester bestaat. Deze moltons passen op alle soorten matrassen, want de molton kan zich aanpassen aan de maat. Perfect voor extra lange of extra brede matrassen.
  • Een andere variant is de waterdichte molton. Deze molton is aan een kant geplastificeerd waardoor de molton helemaal geen vocht doorlaat. Daarnaast is dit soort molton ook anti-allergisch en bestand tegen huismijt. 


Hoe kan ik mijn molton het beste onderhouden?

Volg de onderstaande tips om zo lang mogelijk van de molton te kunnen genieten.

  • Voordat je de molton voor de eerste keer gaat gebruiken, is het aan te raden om de molton eerst te wassen. Zo verklein je de kans op "pilling", waarbij gebroken katoenvezels kleine bolletjes vormen. 
  • Je wast een molton doorgaans op een temperatuur van 40°C tot 60°C. Volg altijd de was instructies op die op het label van de molton staan. 
  • Bij het wassen van een molton kan je het beste een wasmiddel zonder bleek gebruiken.
  • Na het wassen hang je de molton direct op, of doe je de molton direct in de droger. Laat de molton hoeslaken nooit na de was in de wasmachine zitten. Dit zorgt voor nare geurtjes.   • Ask your Questions
  • Frequently asked Questions
Wat is Traagschuim / NASA / Memory?
Wat is Traagschuim / NASA / Memory?
Voordelen van 7 Zones