Een matras gaat lang mee en wordt veel gebruikt. Je slaapt immers wel een derde deel van je leven! Daarom is het belangrijk om je matras regelmatig schoon te maken. Net zoals je met het beddengoed doet. Zo heb je minder kans om last te krijgen van stof en schimmel en blijft het matras er ook schoon uitzien. En je matras gaat zo een stuk langer mee. Maar hoe pak je dat schoonmaken van een matras precies aan? Dat vertellen we je in deze blog.

Stap voor stap een matras schoonmaken

Elke maat matras maak je op dezelfde manier schoon. Dit zijn de stappen die je doorloopt. Let op: het matras moet even drogen en luchten, daarom kan je dit klusje het beste ‘s morgens vroeg doen.

Stap 1. Beddengoed afhalen

Haal al het beddengoed van het bed af. Doe ze ook meteen in de was. Dit is ook een perfect moment om het dekbed en de kussen uit te kloppen en/of buiten te hangen.

Stap 2. Stofzuigen!

Het klinkt misschien gek, maar je begint met het stofzuigen van het matras. Zo verwijder je makkelijk al het stof, ook het stof wat dieper in de naden is gaan zitten. Haal hierna het mondstuk eraf en ga met het uiteinde van de stang langs alle naden en eventuele knopen. Draai het matras om en neem ook de onderkant mee.

Stap 3. Zweetplekken verwijderen

We transpireren als we slapen en daardoor kunnen er zweetplekken op het matras ontstaan. Deze kan je verwijderen met soda. Strooi soda over het matras en borstel dit in. Laat dit enkele uren liggen en je zult zien dat de vlekken verdwijnen. Zuig hierna met de stofzuiger de soda op.

Stap 4. Verwijder overige vlekken

Vlekken op een matras zien er smoezelig uit. Gelukkig kan je de meeste vlekken wel verwijderen. Je krijgt vlekken weg met een mix van warm water en soda. Strooi soda op de vlek en maak een hardere borstel of een oude tandenborstel nat. Schrob over de vlek en gebruikt hierbij zo min mogelijk water, zodat het matras sneller droogt. Veeg hierna het sop weg met een natte doek. Laat dit goed drogen voordat je een nieuwe hoes om de matras doet.

Stap 5. Je matras schoonmaken in de zon

Laat het matras luchten. Zet het op matras zijn kant dichtbij een open raam, het liefst in de zon zodat eventueel achtergebleven bacteriƫn en schimmels doodgaan.

Stap 6. Klaar is Kees!

Is het matras droog? Dan kan je het weer terugleggen en het bed opmaken. Wat zal je hierna lekker slapen in het schone bed!

Extra tip: Je kan een dikke matrashoes aanschaffen die je makkelijk kan wassen. Dit beschermt je matras tegen vocht en vuil en dan hoef je minder vaak het matras schoon te maken.