Matrassen zijn er in verschillende soorten en maten. Als je een maat matras moet kiezen is het vaak zo dat je de maat kiest die bij het maat bed past. Het kan ook zijn dat je nog geen bed hebt gekocht en dat je nog twijfelt over de maat. Bij het kiezen van een maat bed en matras is het goed om rekening te houden met jouw lichaamslengte en of je graag veel ruimte in bed hebt. Daarnaast maak het ook uit of je alleen slaapt of met z’n tweeën. We vertellen je in deze blog welke maten matrassen er zijn. Het is uiteraard ook belangrijk om even te meten wat er in jouw slaapkamer past.

Gangbare maten voor éénpersoonsbedden matras

Er wordt doorgaans door mensen die alleen slapen voor een éénpersoonsbed gekozen. Al zijn er ook veel mensen die in dat geval kiezen voor een twijfelaar of een tweepersoonsbed. Wanneer je weinig ruimte of een klein budget hebt is een éénpersoonsbed de beste keuze. Bij een éénpersoonsbed past een matras van 80×200 centimeter of een matras van 90×200 centimeter. Welk matras het beste is is afhankelijk van de maat van het bed en jouw kamer.

Gangbare maten voor een twijfelaar matras

Een twijfelaar is een maat bed dat tussen een éénpersoonsbed en een tweepersoonsbed in zit. Het bed is perfect voor singles die wat meer ruimte willen of voor stellen die weinig ruimte hebben voor het bed. De gangbare matras maten voor een twijfelaar zijn een matras van 120×200 centimeter en een matras van 140×200 centimeter. Welke maat juist is hangt af van de breedte van het bed.

Gangbare maten voor tweepersoonsbedden matras

Een tweepersoonsbed wordt vaak gekozen door stellen, of door personen die graag veel ruimte in bed hebben. De gangbare matras maten voor een tweepersoonsbed zijn 160×200 centimeter en 180×200 centimeter.

Het is ook mogelijk om bij een tweepersoonsbed voor twee kleine matrassen te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer de één graag op een hard matras slaapt en de ander op een zacht matras. Of wanneer je een bed hebt waarvan de bedbodems los van elkaar verstelbaar zijn. Er zijn natuurlijk meerdere keuzes te maken. Zowel in het soort schuim als de dikte. De dikte van het matras kan belangrijk zijn voor het maximaal toegestane gewicht en de ondersteuning die een matras jou moet gaan bieden. Er zijn tegenwoordig ook bedden die breder dan 180 centimeter zijn. Zo heb je zelfs met z’n tweeën veel ruimte. In dit geval kun je dus ook twee kleinere matrassen kiezen om naast elkaar te leggen. Houdt er wel rekening mee dat de matrassen goed op elkaar aansluiten i.c.m. jouw bed. Wanneer je een geul tussen de matrassen hebt kan dit al snel voor irritatie gaan zorgen. Soms is het mogelijk om de tijk (het afritsbare hoes om je matras) aan elkaar te ritsen of T-stukken om de ruimte op te vullen.

Sommige bedden worden op maat gemaakt. Hiervoor heb je ook een op maat gemaakt matras nodig. Hiervoor kun je terecht bij fabrieken die hierin gespecialiseerd zijn. Je kunt Googlen op “matras op maat” om deze fabrieken te vinden. Dit geldt ook voor de matrassen voor in bijvoorbeeld boten of campers. Dit zijn speciale maten die niet in de winkel te krijgen zijn aangezien elke boot of camper weer anders is.

Lengte van een matras

Twee meter is de gangbare lengte van een matras die voor veel mensen lang genoeg is. Maar er zijn ook langere matrassen verkrijgbaar met een lengte van 210 centimeter en 220 centimeter. Steeds vaker komt het voor dat vooral mannen deze extra lengte echt nodig hebben. Je kunt al snel met je voeten buitenboord liggen, omdat je met je kussen wat lager ligt. Houdt er rekening mee dat dit ook invloed op jouw dekens en hoeslakens kan hebben. Wellicht dat de dekens te kort zijn voor jouw nieuwe, extra lange bed. De hoeslakens zijn per matras maat te krijgen.


Aanbevolen producten