Goed slapen is heel belangrijk! Je slaapt het allerbeste wanneer je op een matras ligt dat goed past bij jouw wensen, zodat het zorgt voor de beste ondersteuning en het meeste comfort. Bij het kiezen van een goed matras zijn er een paar zaken waar je goed op moet letten. Zo zijn er verschillende afmetingen matrassen, hangt het goede matras af van jouw slaaphouding en zijn er ook nog verschillende matrassen waar je uit kunt kiezen. Tot slot is het natuurlijk ook goed om in de gaten te houden of je voor bepaalde stoffen allergisch bent, en welk soort matrassen dan het meest geschikt zijn.

In deze blog beantwoorden we al je vragen en meer. Klik op één van de vragen of lees alles door. Als je alles gelezen hebt, weet je zeker op welk matras jij het allerlekkerst slaapt!

Welk formaat matras past bij mij?

Vergis je niet, er zijn behoorlijk wat verschillende formaten matrassen. Je hebt matrassen voor één persoon, matrassen voor twee personen en ook nog wat tussenmaten. Bij Droomidee verkopen we daarnaast ook nog eens afwijkende maten, voor mensen die bijvoorbeeld langer zijn. Als je thuis al een frame hebt staan, is het misschien niet zo moeilijk om te kiezen op basis van formaat. Het matras moet gewoon in het frame passen.

Heb je thuis al een frame staan? Neem dan een kijkje bij de info over slaaphouding of het soort matras, want daar heb je dan misschien veel meer aan! Maar ook als je thuis een tweepersoonsframe hebt staan, sta je nog voor belangrijke een keuze. Ga je voor één groot matras, of voor twee losse matrassen? Beide opties hebben voordelen. Laten we ze even kort bespreken.

Een tweepersoonsbed met één of twee matrassen

Wanneer je voor één groot matras gaat, heb je geen vervelende goot in het midden. Dat is niet alleen prettig wanneer je met zijn tweeën in bed slaapt, maar ook wanneer je een tweepersoonsmatras in je eentje gebruikt. Je kunt dan namelijk lekker in het midden van het bed liggen, zonder dat je rekening hoeft te houden met die goot tussen de matrassen. We hebben tweepersoonsmatrassen in de maten 160 centimeter en 180 centimeter.

Als je samen op een groot matras slaapt, kan er toch nog één probleem ontstaan. Je slaapt dan namelijk allebei op hetzelfde matras, terwijl jullie misschien beter kunnen kiezen voor verschillende matrassen. Als je voor twee aparte matrassen gaat, heb je dit probleem niet. De een kan dan kiezen voor een hard matras en de ander voor een zachter matras, bijvoorbeeld. Zo kunnen jullie allebei op het matras liggen dat het beste bij je past! En een topmatras kan een prima oplossing zijn voor die goot in het midden van het bed. Met een topmatras voel je die veel minder en heb je toch allebei het comfort van een eigen matras dat bij jouw slaapwensen past.

Welke breedtes zijn er?

Matrassen verschillen ook in de breedte. Een standaard éénpersoonsmatras is 80 centimeter breed en biedt voldoende ruimte om lekker te kunnen slapen. Voor mensen die wat meer bewegen tijdens het slapen of die gewoon blij worden van meer ruimte ’s nachts, zijn er ook matrassen van 90 centimeter breed. Die 10 centimeter klinkt misschien niet als veel verschil, maar dat scheelt meer dan je zou verwachten.

Tussenmaten

Bij Droomidee hebben we ook nog twee zogenaamde tussenmaten. Dit zijn niet echt matrassen voor twee personen, maar ze zijn wel een stuk groter dan een eenpersoonsmatras. Daarom worden ze ook wel twijfelaars genoemd. Deze matrassen zijn perfect voor slaapkamers waar geen ruimte is voor een tweepersoonsbed, maar waar je toch lekker breed wil slapen. We hebben matrassen van 120 centimeter en 140 centimeter breed. Op deze bedden kun je in je eentje heerlijk slapen met zeeën van ruimte, terwijl je in je slaapkamer genoeg ruimte overhoudt voor andere meubels.

Dat zijn best veel verschillende maten! Laten we het even voor je op een rijtje zetten zodat je weet wat alle mogelijkheden zijn. Want we hebben het nu gehad over de breedte, maar we zijn nog niet eens begonnen over de lengte van het matras.

Deze breedtes kan je matras hebben
Eenpersoons Twijfelaars Tweepersoons
80 x 200 120 x 200 160 x 200
90 x 200 140 x 200 180 x 200

En de lengte dan?

Al onze matrassen zijn normaliter 200 centimeter lang. Voor de gemiddelde persoon is dit lang genoeg, maar je hebt altijd uitzonderingen. Het slaapt natuurlijk vreselijk wanneer je matras niet lang genoeg is om je voeten te ondersteunen, dus we hebben een afwijkende lengtematen in ons assortiment opgenomen. Die is 210 centimeter lang. Zo kunnen ook de langere mensen onder ons gewoon lekker slapen!

En de dikte van onze matrassen?

Dat heeft alles te maken met het soort matras dat je koopt. Bij Droomidee verkopen we twee diktematen. We hebben een matras van 18 centimeter dik en twee matrassen van 22 centimeter dik. Een dikker matras is ook beter geschikt voor mensen die meer wegen. Hieronder hebben we een handig overzicht gemaakt!

 

Welk type matras past bij mijn slaaphouding?

In welke slaaphouding je ook het liefste ligt, er is één ding het allerbelangrijkst. Je slaapt namelijk het beste wanneer jouw wervelkolom op de juiste manier kan rusten. Door je wervelkolom op de juiste manier te ondersteunen, heb je overdag geen last van je nek, schouders, rug en heupen. Dat is natuurlijk wel zo prettig.

Zijslapers

Iedereen heeft zijn eigen favoriete houding, maar we zien dat de meeste mensen het fijnst slapen wanneer ze op hun zij liggen. Met een goed matras kan je ruggengraat ook in deze positie gewoon netjes recht liggen, waardoor je niet opstaat met rugpijn. Maar dan moet je wel een matras hebben dat jouw rug goed ondersteunt! Een matras met een kuil of met versleten vering is juist erg slecht voor je rug als je een zijslaper bent. Merk je dat je overdag nog wel eens rugpijn hebt, die langzamerhand weer wegtrekt? Dan is het misschien tijd voor een beter matras!

Een pocketveringmatras biedt in dit geval veel comfort. De vering zorgt er namelijk voor dat je lichaam optimale ondersteuning krijgt. Het matras werkt ook nog eens drukverlagend op je nek, schouders, rug en heupen. Een traagschuim- en een koudschuimmatras zijn ook uitstekend geschikt voor mensen die graag op hun zij slapen. Je leest meer over deze soorten matrassen onder het kopje Welk soort matras past bij mij.

Rugslapers

Ook voor iemand die het liefst op de rug slaapt, is het belangrijk om goede ondersteuning voor de rug te hebben. Als je in een natuurlijke houding op je rug ligt, zit er een lichte kromming in je lichaam en dus je ruggengraat. Met de juiste ondersteuning in je onderrug slaap je daarom het best. Wist je dat volgens slaapexpert Shelby Harris slapen op je rug het allerbeste is voor je? Je rug, nek en wervelkolom liggen in deze houding namelijk stabiel, waardoor je geen pijnklachten krijgt. Dan heb je natuurlijk wel het juiste model nodig.

Je hoort vaak dat een rugslaper vooral een hard matras moet kiezen, omdat je dan netjes recht blijft liggen. Dit is niet helemaal juist! Het is vooral belangrijk dat het matras jouw lichaam ondersteunt, en een hard matras doet dat niet per se beter dan een zacht matras. Net zoals bij zijslapers is het wat dat betreft het beste om voor traagschuim of koudschuim te kiezen, omdat deze matrassoorten de meeste ondersteuning aan je lichaam bieden. Je moet dus vooral niet kiezen voor een matras dat je niet ondersteunt. Voor een rugslaper is het ook heel onprettig wanneer je te diep in het matras wegzakt. Je krijgt daardoor een holle rug, wat juist rugpijn kan veroorzaken.

Buikslapers

Naast zijslapers en rugslapers zijn er ook nog de buikslapers. Dit is niet de meest logische houding om in te slapen, maar het kan je favoriete houding zijn, natuurlijk. Toch wordt de houding door experts afgeraden. Dat heeft een paar redenen. Om te kunnen blijven ademen, moet je als buikslaper je hoofd naar links of rechts draaien. Dit kan leiden tot nekpijn. Daarnaast kan het liggen op je buik ook voor een holle rug zorgen, waardoor je opstaat met rugpijn. Maar we moeten natuurlijk wel eerlijk blijven: een nieuwe slaaphouding aanwennen doe je niet zomaar. Gelukkig zijn er daarom ook matrassen die het meest geschikt zijn voor buikslapers!

Je moet als buikslaper vooral goed op je wervelkolom letten. In deze houding is het dan goed om een zacht en flexibel matras te hebben. Schuimmatrassen zijn dan de beste optie, omdat deze matrassen zich aanpassen naar je lichaam en op de juiste punten ondersteuning bieden. Traagschuim (of geheugenschuim) is in dit geval het beste, omdat het de vorm van je lichaam aanneemt. Pas wel op met schuimmatrassen die minder ondersteuning bieden, zoals polyetherschuim. Polyetherschuim kan te zacht zijn, waardoor je rug toch weer te hol ligt ’s nachts.

Zijn er veel buikslapers?

Menig arts schrikt zich een hoedje als je vertelt dat je een buikslaper bent. Maar zijn er eigenlijk wel veel mensen die op hun buik slapen? Het lijkt er niet op. Het overgrote deel van de Nederlanders valt in slaap op hun zij. Er zijn schattingen dat maar 5 procent van de Nederlanders het liefst op hun buik ligt. Veel mensen vinden het niet prettig om met hun hoofd naar links of naar rechts te moeten draaien. Het gebeurt ook vaak dat mensen op hun buik in slaap vallen, maar later in de nacht toch omdraaien. Dat komt omdat je als buikslaper veel druk op je nek en rug zet, en dat slaapt niet lekker.

Voor buikslapers is het eigenlijk het slimst om toch maar te veranderen van slaaphouding. Dat is een stevige opgave, omdat een slaaphouding vaak echt een gewoonte is, maar het levert je wel veel op. Rug- en zijslapers hebben veel minder last van hun nek en rug, omdat er in die houdingen veel minder spanning op staat. Ben jij een buikslaper en heb je helemaal geen zin om van houding te wisselen? Zorg er dan voor dat je het juiste matras hebt, zodat je overdag minder last hebt van je rug!

Er zit ook een voordeel aan het slapen op je buik: je hebt veel minder kans op snurken! Of dat opweegt tegen de pijn in je rug, dat is natuurlijk een tweede…

Jouw slaaphouding en een matras

De hardheid van een matras zegt dus niet altijd iets over de kwaliteit van het matras. Het is vooral belangrijk dat een matras je lichaam goed ondersteunt tijdens het slapen, zodat je wervelkolom netjes recht blijft liggen. Aan de andere kant, een matras dat té zacht is, is ook weer niet goed voor je. Dit merk je vaak bij oude, versleten matrassen. Een matras dat te zacht is, biedt je lichaam bijna geen ondersteuning, waardoor je helemaal wegzakt. De matrassen die we bij Droomidee verkopen zijn allemaal medium tot stevig. Wanneer je gewend bent aan een (te) zacht matras is het verschil in het begin misschien wat groot, maar geloof ons. Wanneer je eenmaal gewend bent aan de ondersteuning die onze hardere matrassen bieden, wil je nooit meer terug!

Welk soort matras past bij mij?

Er zijn best veel soorten matrassen. Het kan dus heel ingewikkeld zijn om het juiste matras te kiezen. Daar gaan we je mee helpen! Het is van tevoren goed om te weten dat er nauwelijks matrassen zijn die uit één materiaal bestaan. Een matras is eigenlijk altijd opgebouwd uit een aantal lagen. Daarom gaan we hieronder een aantal van die materialen bespreken, zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw matras.

Een gemiddeld matras heeft een laag met een vering in combinatie met een schuimlaag. Die twee lagen geven samen de beste ondersteuning. Er zijn ook matrassen te koop met alleen een schuimlaag, zogenaamde volschuimmatrassen. Wij raden deze matrassen af, omdat het schuim zonder een vering niet voldoende ondersteuning kan bieden voor een gezonde nachtrust.

Pocketvering

Een van de meest gebruikte vullingen is de pocketvering. Dit zijn metalen springveren die apart verpakt zijn in een soort zakjes. Matrassen kunnen tientallen pocketveren hebben, soms zelfs honderden. Pocketveren kunnen in verschillende lagen met elkaar gecombineerd worden, vanwege de handige zakjes waarin ze verpakt zijn. Door die zakjes kunnen de veren namelijk onafhankelijk van elkaar functioneren.

Er is niet maar één soort pocketvering. Er kan gevarieerd worden in bijvoorbeeld de dikte van de vering, maar ook het aantal windingen en zelfs de hoogte van de veer in het matras. Door hier slim mee te werken is het mogelijk om zogenaamde comfortzones in het matras aan te brengen. Deze zones reageren anders op je lichaam omdat er meer of juist minder vering in zit.

Bij Droomidee hebben al onze matrassen een laag met pocketvering. We hebben gekozen voor een pocketvering met zeven zones. Onze matrassen hebben dus zeven zones waarin de diktes van de springveren verschillen. De zones zijn zo over het matras verdeeld dat het matras goed past bij jouw lichaam en dus een betere ondersteuning biedt.

Bonellvering

Een andere soort vering is de bonellvering. Deze soort vering wordt ook wel binnenvering genoemd. Deze laag is opgebouwd uit losse veren met vier of vijf slagen. De veren zijn aan elkaar verbonden met een zogenaamde spiraalveer. De veren in een binnenveringmatras kunnen in tegenstelling tot een pocketvering dus niet onafhankelijk van elkaar bewegen. Dat heeft twee nadelen. Ten eerste kun je daardoor een binnenveringmatras bijna niet in comfortzones verdelen. Daarnaast staan deze matrassen soms ook bekend als ‘trampolinematras’, omdat de vering nog wel eens veel beweegt wanneer je jezelf omdraait ’s nachts.

Een bonellvering biedt wel ondersteuning tijdens het slapen en heeft daarnaast ook nog eens een prima ventilatie. En een bonellvering is vaak ook goedkoper dan een pocketvering. Maar omdat de veren niet individueel kunnen bewegen vanwege de centrale spiraalveer, hebben we er bij Droomidee toch voor gekozen om geen matrassen met bonellvering te verkopen. De matrassen bieden in onze ogen niet voldoende ondersteuning aan de rug en nek, zeker niet in vergelijking met een pocketvering.

Koudschuim (of HR-schuim)

Een van de meest gebruikte schuimsoorten is het koudschuim. De naam is een beetje verwarrend, wat je matras wordt er niet koud van. De naam komt van de manier waarop het schuim wordt geproduceerd en heeft dus verder niks te maken met de kwaliteit of beleving.

Eigenlijk zit in bijna alle matrassen ten minste één laag koudschuim. De schuimsoort is niet altijd van dezelfde kwaliteit, maar heeft wel een aantal vaste kenmerken. Koudschuim is namelijk redelijk veerkrachtig en laat het matras goed ademen. Dat voorkomt een zweterig bed in de zomer. De schuimsoort is ook duurzaam, want de veerkracht blijft lang in het schuim zitten. Je hebt dus niet na een paar jaar al een doorgezakt matras waar alle stevigheid uit is.

Door met de dikte van de laag koudschuim te variëren, kunnen we een matras harder of zachter maken. Bij Droomidee hebben we twee matrassen met een koudschuimlaag. Een van die matrassen heeft een schuimlaag van 2 centimeter dik. Dit zorgt voor een stevig matras met voldoende ondersteuning. Bij het andere matras hebben we gekozen voor een schuimlaag van 4 centimeter dik. Dat matras is daardoor een stuk zachter dan het andere matras. Koudschuim wordt soms ook in combinatie met traagschuim gebruikt, maar dit kan leiden tot een warme of zelfs zweterige ervaring. Die combinatie bieden we dan ook niet aan bij Droomidee.

Traagschuim

Traagschuim wordt vaak gezien als de ultieme schuimlaag. Deze schuimsoort staat ook wel bekend als memory foam of geheugenschuim. Traagschuim heeft namelijk de bijzondere eigenschap om te reageren op lichaamswarmte. Het schuim kan zich perfect aanpassen aan je lichaam, waardoor je een hele goede ondersteuning krijgt en ook geen drukpunten voelt tijdens het liggen. Traagschuim is ook heel populair als medisch matras voor mensen die bedlegerig zijn, omdat je dan minder klachten als doorligplekken ontwikkelt.

Net als bij koudschuim is er niet één soort traagschuim. Door te variëren in de luchtkamertjes in het schuim kan de laag sneller of langzamer terugveren. Hoe dikker de wanden van die kamertjes, hoe langzamer het schuim reageert. Niet iedereen vindt een schuimlaag die heel erg langzaam op je lichaam reageert prettig, dus het is bij deze schuimsoort een goed idee om het goed te proberen voordat je een matras koopt.

Traagschuim ventileert heel goed en zorgt dus ook voor een fijne ondersteuning. Het nadeel van de schuimsoort is de prijs, want dit is de duurste schuimsoort die je in een matras kunt hebben. Wij hebben één matras in ons assortiment waarin traagschuim wordt gebruikt. Dit matras heeft aan de ene kant een traagschuimlaag van twee centimeter dik, en die kant is dus lekker zacht. Ben je meer fan van een wat harder matras? Draai het matras dan om, want aan de andere kant zit een laag koudschuim! Doordat de lagen niet tegen elkaar zitten, weten we dat vervelende zweterige gevoel te vermijden.

Polyetherschuim

Polyetherschuim is een van de goedkoopste schuimsoorten die er zijn. Deze schuimlaag zul je in matrassen voor volwassenen weinig tegenkomen, maar wordt voor kinderen nog wel gebruikt. De kwaliteit van deze schuimsoort is zeker niet slecht, maar in vergelijking met koud- en traagschuim zijn er wel gebreken. Polyether verliest bijvoorbeeld sneller de stevigheid, waardoor je na verloop van tijd een minder comfortabel matras kunt krijgen. De schuimsoort ligt ook wat minder prettig dan koudschuim. We verkopen daarom Droomidee geen matrassen met een polyetherschuimlaag.

Latex

Er zijn ook matrassen waar een latex laag in zit. Deze vulling kan gemaakt worden van natuurrubber of van synthetische latex. Je ziet ook wel eens combinaties van deze twee soorten. Natuurrubber voelt fijner aan om op te liggen. De kwaliteit van deze matrassen gaat daarom omhoog wanneer er een hoger percentage natuurrubber in zit.

Latex heeft als voordeel dat het een hele soepele en comfortabele laag is. Je kunt er lekker op liggen, wat natuurlijk erg fijn is! Maar latex heeft ook een groot nadeel in vergelijking met een schuimvulling. Het materiaal heeft vaak een slechte ventilatie, waardoor je matras warm en zweterig kan aanvoelen. Zeker in de zomer slaapt dat niet lekker.

Ondanks de goede ondersteuning en het comfort dat een latexlaag kan bieden, hebben we er toch voor gekozen om geen matrassen met dit materiaal aan te bieden. Wij vinden de ventilatie van onze matrassen erg belangrijk, omdat dit voor een betere slaapervaring zorgt. Daarnaast zorgt de slechte ventilatie van een latexmatras ook voor een minder hygiënisch matras, omdat je er meer in zweet

Alle soorten op een rij

Voor het ultieme overzicht hebben we de kenmerken van al deze soorten lagen in een tabel gezet voor je. Zo zie je in één oogopslag welke laag voor jou het beste geschikt is.

Soort laag Belangrijkste kenmerken
Vering Pocketvering ·       Goede ondersteuning

·       Goede ventilatie

·       Verschillende zones voor extra comfort

·       Blijft lang stevig

·       Duurder dan bonellvering

Bonellvering ·       Prima ondersteuning

·       Prima ventilatie

·       Comfortzones zijn moeilijk aan te brengen

·       Goedkoper dan pocketvering

·       Beweegt voor sommige mensen te veel bij omdraaien

Schuim Koudschuim ·       Lekker veerkrachtig

·       Goede ventilatie

·       Blijft lang stevig

·       Kan in combinatie met traagschuim zweterig aanvoelen

Traagschuim ·       Fantastische ondersteuning

·       Goede ventilatie

·       Vormt zich naar je lichaam

·       Kost meer dan koudschuim

·       Niet iedereen kan wennen aan het reageren van traagschuim

Polyetherschuim ·       Goedkoopste optie

·       Verliest sneller stevigheid

·       Minder comfortabel

·       Beter geschikt voor kindermatrassen

Latex Latex ·       Goede ondersteuning

·       Ligt erg comfortabel

·       Slechte ventilatie

·       Minder hygiënisch door de slechte ventilatie

Welk soort matras past bij mijn allergie?

Je hoort wel eens dat mensen slecht slapen omdat ze allergisch zijn voor een van de bestanddelen van hun matras. Ook een allergie voor huisstofmijt kan heel vervelend zijn. Daarom hebben alle matrassen die wij verkopen een matrashoes die niet alleen antibacterieel werkt, maar ook nog eens beschermt tegen allergieën. Door deze hoezen maakt het niet uit welk van onze matrassen je kiest om op te slapen, ze zijn allemaal geschikt!

Nu ben je een matrasexpert!

Op basis van al deze tips kun je vast bepalen welk formaat en welke soort matras helemaal perfect is voor jou! Je kunt ook nog een rekening houden met je slaaphouding en je allergieën. Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt blijven genieten van je nieuwe matras, willen we afsluiten met een paar tips! Door deze tips toe te passen blijft je matras schoner én gaat het een stuk langer mee.

Tip 1 – Anti-allergie

Door je matras regelmatig te stofzuigen, zorg je ervoor dat er minder stof en vuil in je matras komt. Dat maakt je matras niet alleen een stuk schoner, maar kan er ook voor zorgen dat je minder allergische reacties krijgt!

Tip 2 – Ik hou van mijn matras

Door je matras vaak om te draaien, gaat je matras langer mee. Zo ligt niet steeds dezelfde kant naar beneden en kan je matras luchten. Door het matras niet alleen te draaien (met de klok mee), maar ook te keren (op de kop!), onderhoud je het matras nog beter!

Tip 3 – Hygiëne

Door ’s ochtends je bed open te slaan, geef je het matras meer kans om te luchten. Iedereen zweet ’s nachts en door je dekbed netjes aan het voeteneinde op te vouwen kan je matras drogen. Zo blijft je matras lekker fris!