Als je een nieuw matras hebt gekocht, wil je natuurlijk wel dat je er lang van kunt genieten. Daarnaast is het ook niet verkeerd om op een schoon matras te slapen. Want wist je dat je bijna een derde van je leven slapend doorbrengt? Dat wil je natuurlijk wel op een fijne en schone plek doen. Daarom leggen we in deze blog uit hoe je jouw matras het allerbeste kan onderhouden. Dat is niet alleen hygiënisch, maar ook duurzaam. Want hoe beter je een matras onderhoudt, hoe langer het matras meegaat.
Onderhoudsplan voor jouw matras
Het onderhouden van je matras vindt niet iedereen leuk. Een matras is vooral fijn om op te slapen, maar je wilt er natuurlijk verder liever niet te veel moeite in hoeven stoppen. Toch is het wel verstandig om wat aandacht aan het onderhoud te besteden, al is het maar om ervoor te zorgen dat je langer met je aankoop doet. Matrassen zijn vaak geen kleine aankopen, dus hoe langer ze meegaan, hoe beter het is.
Om het onderhoud aan je matras zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een handig onderhoudsplan gemaakt. We vertellen je eerst even kort wat er allemaal precies moet gebeuren en daarna verdelen we het in drie categorieën: dagelijkse taakjes, dingen die je wekelijks moet doen en maandelijks onderhoud van je matras. Met al deze tips doe je nog jaren met jouw nieuwe matras!
Wat moet er allemaal gebeuren met het matras?
Welke taken komen er allemaal kijken bij het onderhouden van je matras? Je kunt natuurlijk zelf ook wel bedenken dat je je matras af en toe bij moet houden. Maar heb je ook aan al deze manieren van onderhoud gedacht?
Ventileren
De eerste manier van onderhoud voor je matras is waarschijnlijk het meest bekend: zorg ervoor dat je je matras regelmatig laat luchten! Waarom? Je merkt er niet veel van, maar je lichaam is tijdens het slapen behoorlijk actief. Dat is niet gek, want je lichaam gebruikt je slaap als een soort herstelperiode. Je hersenen komen tijdens het slapen tot rust om alle indrukken van die dag te verwerken. Dat geldt niet voor je lichaam.
De gemiddelde mens wisselt zo’n acht keer per nacht van houding, maar drukke slapers kunnen tot wel 30 keer wisselen. Omdat je lichaam niet stil staat tijdens je nachtrust, zweet je ’s nachts ook. De gemiddelde persoon merkt daar verder niks van, maar je matras merkt dat natuurlijk wel. Het klinkt misschien vies, maar je matras moet ’s ochtends kunnen drogen. Daarom is ventileren erg belangrijk.
Dan hebben we meteen goed nieuws: luchten kun je doen door iets niét te doen! Je ventileert je matras namelijk het makkelijkst door je bed niet op te maken. Door je beddengoed niet iedere ochtend netjes over het hele matras neer te leggen, geef je het matras meer mogelijkheid om te ademen. Je matras droogt daardoor sneller op.
En er is nog een tweede reden waarom je bed niet opmaken een goed idee is. Je verliest ’s nachts niet alleen zweet, maar ook huidcellen. Met die huidcellen verlies je vaak ook huisstofmijt. Deze beestjes voelen zich het beste in een warm en vochtig bed. Door ’s ochtends je bed niet op te maken en een raam open te zetten, maak je jouw bed minder aantrekkelijk voor huisstofmijt.
Stofzuigen
De eerste stap bij het schoonmaken van je matras is het regelmatig wassen van je beddengoed. Maar je matras zelf moet natuurlijk ook wel eens schoongemaakt worden. Het is het makkelijkst om te beginnen met stofzuigen. Door je matras te stofzuigen, ruim je alle haren en huidcellen die je ’s nachts verliest op.
Daarnaast zorgt het stofzuigen er ook voor dat je matras niet stoffig is, wat voor mensen met allergieën altijd een goed idee is. Vergeet bij het stofzuigen van het matras niet om ook even onder je matras te stofzuigen, op de plek waar je matras op het frame ligt. Hier wil zich ook nog wel eens stof ophopen.
Schoonmaken
Na het stofzuigen is het tijd voor een grote schoonmaakbeurt. Dit is niet altijd nodig en is vooral belangrijk wanneer je gemorst hebt over je matras. Als er iets is wat je wilt voorkomen, is het schimmel in je matras! Vloeistoffen die je hebt gemorst op je matras kun je het beste schoonmaken door ze op te deppen. Droogwrijven werkt niet goed, omdat de vloeistoffen dan juist nog dieper in je matras kunnen trekken. Maak je matras nooit schoon met te veel water, want matrassen zijn daar niet op gemaakt. Vooral matrassen met een laag traagschuim erin zijn niet goed bestand tegen veel water.
Heb je niets gemorst, maar bijvoorbeeld zweetplekken in je matras waar je vanaf wilt? Dan kun je je matras schoonmaken met bijvoorbeeld waterstofperoxide. Dit spul is uitstekend geschikt om vlekken te verwijderen. Ook hier geldt dat je vooral moet zorgen dat je matras niet te vochtig wordt.
Heb je geen waterstofperoxide? Soda werkt ook tegen zweetplekken, het duurt alleen wat langer. Wanneer je soda over je matras strooit en dit inwrijft, moet je het een paar uur laten liggen. Daarna kun je het eenvoudig opruimen door je matras nog eens te stofzuigen.
Stomen en wassen
Het stomen van je matras kost wat meer moeite dan de andere taken, maar werkt wel heel goed en levert gegarandeerd een fris resultaat! Een stoomapparaat verhit de stoom tot meer dan 100 graden, waardoor je bacteriën en huisstofmijt eenvoudig kunt doden. Je kunt je matras zelf stomen met een stoomapparaat, maar er zijn ook stomerijen die het aanbieden. Zorg ervoor dat je matras weer helemaal droog is voordat je het opnieuw opmaakt, anders kan er schimmel ontstaan in je matras.
Je kunt je matras zelf niet wassen, maar de tijk die om je matras heen zit wel. Deze extra laag beschermt je matras tegen stof en zweet. Daarom is het slim om de tijk af en toe te wassen. We willen je wel even waarschuwen: het opnieuw omdoen van een tijk kan nog best een klus zijn, omdat de hoes nogal strak om het matras moet zitten.
Overzichtelijk plan voor het onderhouden van het matras
Voor het overzicht hebben we alle taken even naast elkaar gezet. Zo weet je meteen wat je wanneer moet doen.
Wat moet ik wanneer doen? | |||
Dagelijks | Wekelijks | Maandelijks | Anders |
Ventileer je bed dagelijks door het niet op te maken en je beddengoed op te vouwen bij het voeteneinde. | Was je beddengoed wekelijks (of toch ten minste om de twee weken). Â | Heb je een molton of onderdeken? Was deze dan een keer per maand. Â | Vlekken verwijder je natuurlijk alleen wanneer ze er zijn. Â |
Door je slaapkamer overdag goed te ventileren, ventileert je matras ook beter. | Het afhalen van het beddengoed is een ideaal moment om ook even je matras te stofzuigen. | Gestoffeerde meubels in de slaapkamer kun je het beste een keer per maand stofzuigen. | In de zomer is het een goed idee om je matras een keer in de volle zon te zetten. Zorg er wel voor dat je matras niet nat wordt door een vochtige grond! |
 | Stofzuigen onder het bed zorgt ook voor minder stof op je matras. |  | Je matras stomen kan twee keer per jaar, zodat het lekker schoon blijft. |
Een nieuw matras in huis
Een matras dat je al jaren hebt, ken je waarschijnlijk goed. Als je een nieuw matras hebt gekocht, vraag je je misschien af of je dingen anders moet doen. We hebben hier een paar dingen op een rij gezet waar je misschien niet meteen aan denkt als je een nieuw matras hebt aangeschaft, of waar je over twijfelt.
Laat je matras rusten
Fabrikanten rollen matrassen op om tijdens het vervoer ruimte te besparen. De matrassen worden eerst vacuüm gezogen en daarna opgerold en in plastic verpakt. Dat betekent dat een nieuw matras nog niet meteen de juiste vorm heeft. Daarom is het belangrijk om je matras eerst even te laten rusten voordat je erop gaat liggen.
Het is wel handig om het matras pas uit te pakken wanneer het op de juiste plek is. Wanneer je een matras hebt gekocht voor op zolder, is het vervelend om een uitgerold matras naar boven te moeten tillen.
Om ervoor te zorgen dat het matras de juiste vorm aanneemt, is even laten rusten een goed idee. Na 72 uur heeft het matras zijn originele vorm helemaal terug. In de tussentijd kun je er natuurlijk wel op slapen, maar hou er rekening mee dat het matras dan misschien nog niet perfect ligt.
Klopt die geur van mijn nieuwe matras?
Een nare bijzaak van gloednieuwe matrassen is vaak de geur. Matrassen die opgerold worden vervoerd hebben vaak die kenmerkende geur van nieuwe spullen. Dat komt omdat deze matrassen direct uit de fabriek verpakt worden. De geuren van materialen die in de fabriek worden gebruikt, krijgen dan geen kans om te vervliegen. Mensen beschrijven de geur vaak als chemisch, maar het kan gelukkig geen kwaad. Vaak komt de geur van een lijm die door een fabriek wordt gebruikt.
Om die geur zo snel mogelijk uit je matras te halen, is het verstandig om het matras rechtop te laten luchten in een kamer met de ramen open. Door het matras rechtop neer te zetten, kan het matras aan beide kanten luchten. Na een het matras een dag goed gelucht te hebben, is de geur vaak alweer verdwenen.
Niet iedereen heeft natuurlijk tijd om een matras een hele dag te lachten luchten, want je hebt toch een plek nodig om op te slapen. In dat geval willen we aanraden om ’s ochtends je bed af te halen en het raam ver open te zetten. Het vervliegen van de geuren kan op deze manier iets langer duren, maar je kunt ’s nachts wel gewoon op je bed slapen.
Je matras draaien is goed
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de levensduur van je matras te verlengen, is het regelmatig omkeren. Je zult het waarschijnlijk nooit in de handleiding van een fabrikant lezen, maar door regelmatig je matras om te keren, kun je er veel langer mee doen. Hoe komt dat eigenlijk? Er zijn twee redenen:
- Door een matras regelmatig te keren blijft de veerkracht op peil. Je belast het matras dan veel gelijkmatiger dan wanneer je het nooit omkeert.
- De kant waarop je slaapt heeft het meeste last van jouw zweet ’s nachts. Door je matras regelmatig om te draaien, krijgen beide kanten meer tijd om goed te drogen.
Het is het allerbeste wanneer je je matras elke twee maanden draait. Het is goed om te weten dat je het matras niet alleen ondersteboven moet draaien, maar ook van voeteneind naar hoofdeinde. Op deze manier zorg je voor de meest gelijkmatige belasting van het gehele matras.
Kan dat met elk matras?
Niet elk matras is geschikt om gedraaid te worden. Dat heeft vooral te maken met de verschillende lagen die in het matras verwerkt zijn. Wanneer je bijvoorbeeld op een pocketveringmatras met verschillende comfortzones slaapt, heeft het geen zin om het matras te draaien. De zones zitten dan niet altijd op de juiste plek, waardoor je belangrijke ondersteuning mist.
Daarnaast zijn er ook nog bedden niet die niet symmetrisch zijn. De lagen aan de twee kanten van het matras zijn dan anders opgebouwd. Een van onze eigen matrassen is ook asymmetrisch. Aan de ene kant heeft dat matras een laag koudschuim en aan de andere kant zit een laag traagschuim. Omdraaien heeft bij deze matrassen geen effect op de veerkracht, omdat die al op peil blijft. Bij matrassen waar de koud- of traagschuimlaag maar aan één kant zit, kan omdraaien zelfs heel vervelend zijn.
Symmetrische matrassen kun je wel gewoon draaien. Sterker nog, bij dat soort matrassen raden we juist aan om regelmatig te draaien, zodat je er langer mee doet.
Gebruikstips voor jouw matras
Nu je precies weet wat de beste manier is om je matras te onderhouden, is het tijd voor wat extra tips. In sommige gevallen, zoals bij allergieën, zijn er namelijk slimme tips waar je veel profijt van kunt hebben. En heb je er al eens aan gedacht wat je met je oude matras gaat doen als je een nieuwe hebt gekocht?
Heb je last van allergieën?
Heb je last van een allergie voor huisstofmijt en ben je op zoek naar een nieuw matras? Dan zijn er ontzettend veel matrassen om uit te kiezen die speciaal zijn gemaakt voor mensen met allergieën. Hier zitten echter een paar addertjes onder het gras, die we graag met je delen:
- Kies geen matrassen die speciaal zijn behandeld tegen mijten en bacteriën
Er is namelijk maar één manier om die beestjes écht dood te maken en dat is met chemicaliën. Helaas is de kans groot dat jij daar als mens ook last van krijgt, omdat je toch zo’n acht uur per dag op een matras ligt.
- Matrassen met een fijngeweven cover zijn ook twijfelachtig
Deze covers zijn niet schadelijk voor mensen en werken goed, maar hebben wel een vervelend nadeel. De dichte structuur die zo goed werkt tegen mijten, laat vocht ook erg slecht door. En een matras dat slecht vocht doorlaat, is juist voor mensen met allergieën niet goed geschikt.
Wat moet je dan wel doen? Ga voor een matras met een tijk die gewassen kan worden. Door die matrashoes af en toe op 60 graden te wassen, weet je zeker dat je alle mijten doodt. Een tijk hoeft niet behandeld te worden met chemicaliën en laat ook gewoon vocht door, dus dat is altijd de beste oplossing.
Als je toch op zoek bent naar een nieuw matras dat goed past bij je allergieën, kun je op de volgende kenmerken letten:
- Het matras moet niet te veel warmte vasthouden
- Het matras moet vocht goed doorlaten
Daarnaast kun je zelf ook nog acties ondernemen om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van je allergieën:
- Lucht je slaapkamer én je matras elke dag, door het raam open te zetten en je bed niet op te maken.
- Kies een goed ventilerende bedbodem, die minstens de helft van het matras vrijlaat.
- Gebruik beddengoed van natuurlijke materialen.
- Was je beddengoed altijd op 60 graden.
- Vermijd dons en veren (in de dekbed of kussen) als je een stofallergie hebt.
Door het juiste matras te kiezen en dat te combineren met goed onderhoud en een handige bedbodem, kun je ook met een allergie lekker slapen!
Hygiëne en babymatrassen
De hygiëne van je eigen matras is natuurlijk belangrijk, maar voor baby’s is het nog belangrijker dat ze in een schoon en fris bed slapen. Waar het voor volwassenen al niet verstandig is om een matras te kiezen dat behandeld is met chemicaliën, is dat bij baby’s al helemaal niet handig. Daarom raden wij ook in het geval van babymatrassen een matras met afritsbare tijk aan, zodat je die goed schoon kunt houden.
En de oude matrassen?
Wanneer je een nieuw matras hebt gekocht, zit je opeens met een oud matras waar je niets meer aan hebt. Het is voor het milieu het allerbeste om je matras te laten recyclen. Wist je dat we in Nederland per jaar zo’n 1,5 miljoen matrassen weggooien, terwijl we die grondstoffen prima opnieuw zouden kunnen gebruiken? Deze matrassen worden ook nog eens verbrand, wat natuurlijk ook niet goed is voor het milieu.
Vaak is het mogelijk om een matras te laten recyclen bij een gemeentewerf of milieustraat. Vaak kan zo’n 70 tot 95% van de materialen in het matras opnieuw gebruikt worden.
Heb je wat aan een topper qua hygiëne?
Het is niet de belangrijkste reden om een topper te kopen, maar je kunt het ook doen om hygiënische redenen. Een topper houdt namelijk het matras eronder schoon. De tijk van een topper is vaker afritsbaar dan de tijk van een matras. Die kun je dus makkelijker en beter schoonhouden, waardoor je bed frisser blijft. Ook niet onbelangrijk: een topper is kleiner dan een matras, waardoor het omdoen van de tijk na een wasbeurt ook veel makkelijker is.
Is al dat onderhouden van het matras de moeite wel waard?
Veel van de onderhoudstips die in deze blog worden genoemd, kosten tijd en moeite. Niet iedereen heeft er zin in om elke week onder het bed te stofzuigen of je bed te verschonen. Misschien vraag je je wel af of dat hele onderhoud het wel waard is.
Wij denken van wel! Matrassen zijn vaak dure aankopen die je ook nog eens heel veel gebruikt. Dat zijn twee goede redenen om er goed voor te zorgen. Het is best fijn om lang te doen met een product dat veel geld kost, toch? Om je te overtuigen van de noodzaak om zeker te weten dat je in een schoon bed slaapt, hebben we twee vieze statistieken opgezocht:
- In een normale nacht verlies je zo’n 200 milliliter zweet. Dat is een waterglas vol! Natuurlijk wordt dit niet allemaal door je matras opgenomen, maar door de jaren heen is dat best een hoeveelheid.
- Een mens verliest in een jaar ongeveer 450 gram aan dode huidcellen, dat zijn bijna twee pakjes boter! Moet jij eens raden waar het grootste deel van die cellen terecht komt.
Het lijkt ons dus wel duidelijk dat het goed onderhouden van je matras zeker de moeite waard is. Heb je er echt geen zin in, of heb je weinig tijd? Dan hebben we hieronder de verschillende taken op een rijtje gezet. Van weinig moeite naar veel moeite, zodat je de makkelijkste kunt kiezen.
Nu is het onderhouden van je matras een makkie!
Na het lezen van deze blog ben je helemaal klaar om je matras goed te onderhouden. Twijfel je nu of je je huidige matras wel goed hebt onderhouden? Bij Droomidee kun je ook gewoon een nieuwe kopen. Heb je hulp nodig bij het kiezen van het perfecte matras? Lees dan onze blog ‘Welk matras past bij mij?’
Jouw eigen droommatras
De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen:Â
€ 395 – € 895
De samenstelling is aan jou; wij zorgen voor de kwaliteit. Stel eenvoudig jouw matras op maat samen:Â
Matras op maat bestellen?
Wij hebben het perfecte matras voor jou! Met meer dan 45 jaar ervaring weten wij namelijk als geen ander waar een goed matras aan moet voldoen. Elk matras van Droomidee bestaat uit een een 7 zone pocketvering systeem. Daarnaast heb je keuze uit twee verschillende soorten schuim. Met onze handige configurator kies je eenvoudig de samenstelling van jouw matras. Zo stel je gemakkelijk jouw matras op maat samen en weet je zeker dat het matras aan al jouw wensen voldoet.
Het 7 zone pocketveringsysteem
De 7 zone pocketvering matrassen van Droomidee beschikken over zeven losse zones die voor elk deel van het lichaam de perfecte ondersteuning bieden. Deze zones worden ook wel comfortzones genoemd. Met deze speciale comfortzones zorgen we ervoor dat jouw lichaam elke nacht in de meest natuurlijke positie ligt. Zo is er speciale aandacht besteed aan de natuurlijke uitlijning van de ruggenwervel door extra stevigheid te bieden in het midden van het matras. Daarnaast wordt er bij de schouders en heupen gebruik gemaakt van een vering met een lagere weerstand. Dit zorgt niet alleen voor een betere houding en fysieke gesteldheid, maar ook voor een betere nachtrust. Het 7 zone pocketvering systeem zorgt ervoor dat jij zonder klachten kan genieten van een goede nachtrust!
Koudschuim en traagschuim
Zowel koud- als traagschuim biedt voordelen die bijdragen aan een heerlijke nachtrust. Ze voeren vocht af en ventileren uitstekend. In combinatie met de extra steun van een pocketvering bieden beiden matrassen alle steun die je nodig hebt.
Drie soorten stevigheid
Ons matras is verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo is er voor elk type slaper een fijn matras. Bekijk welke specificaties bij jou passen onder het kopje aanvullende informatie en stel jouw favoriete matras op maat samen!
Nog niet helemaal zeker?
Een matras koop je voor een lange tijd. Daarom willen we dat je de juiste keuze kunt maken en er een nachtje over kunt slapen. Je kunt jouw matras daarom 100 nachten gratis uitproberen. Toch niet het juiste matras gekozen? Dan kun je jouw matras gratis ruilen of retourneren.
Aanvullende informatie
Koudschuim of traagschuim?
Het Droomidee matras bestaat niet alleen uit een 7 zone pocketvering systeem, maar wordt afgewerkt met een laag koud- en/of traagschuim. Deze schuimlagen hebben een open celstructuur, waardoor ze optimaal ventileren.Â
De matrassen met koudschuim zijn afgewerkt met aan beide kanten een even dikke laag koudschuim. Kies je voor de optie met traagschuim? Dan krijg je een matras met aan één kant koudschuim en aan de andere kant traagschuim. Zo heb je twee matrassen in een! We vertellen er graag meer over:
Stevig matras: Koudschuim 18 cm
Het koudschuim matras met een dikte van 18 cm heeft aan beide kanten een 2 cm dikke laag koudschuim. Dit matras is stevig en biedt een goede ondersteuningen en drukverdeling.
Medium matras: Koudschuim 22 cm
Het koudschuim matras met een dikte van 18 cm heeft aan beide kanten een 2 cm dikke laag koudschuim. Dit matras is stevig en biedt een goede ondersteuningen en drukverdeling.
2-in-1 matras: Traag- en koudschuim 22 cm
Het koudschuim matras met een dikte van 22 cm is iets zachter dan het matras van 18 cm dik. Dit komt omdat het matras tweemaal een 4 cm dikke laag koudschuim heeft. Ondanks dat dit matras zachter is, geeft het matras voldoende ondersteuning aan jouw lichaam.
Veelgestelde vragen
Bezorgen in Nederland
Het bezorgen in Nederland is GRATIS!
Bezorgen op de Waddeneilanden
Voor het bezorgen op de Waddeneilanden wordt er een extra bedrag in rekening gebracht door de vervoerder. Dit bedrag is afhankelijk van het eiland en de afmetingen van de bestelde product(en). Voor meer informatie, stuur ons een bericht!
Waar in huis wordt mijn bestelling geleverd?
Om onze prijzen zo laag mogelijk te houden hebben we met ons transportbedrijf de afspraak om je bestelling tot achter de eerste drempel te bezorgen. Woon je op een verdieping? Dan zullen ze het tot aan de drempel beneden brengen.
Retour nemen van oude matrassen
Het retour nemen van oude matrassen is mogelijk tegen een vergoeding van 50,-
Je kunt zelf een bezorgdag op de bestelpagina kiezen. Dit kan van maandag t/m zaterdag. Ons transportbedrijf zal een mail met tracking code versturen voor de verdere informatie over de levering.
Indien een product op voorraad is dan kan het binnen 24 uur geleverd worden, met uitzondering van bestellingen op zondag. Je kunt zelf je bezorgdag kiezen op de bestelpagina!
Alle informatie over onze verschillende betaalmethoden kun je vinden door op betaalmethoden te klikken.
In dit geval kan je het beste even contact opnemen met ons transportbedrijf via de volgende contactgegevens.
Prime Trans
052 730 40 32
info@prime-trans.nl
Voor het bezorgen op de Waddeneilanden wordt er een extra bedrag in rekening gebracht door de vervoerder. Dit bedrag is afhankelijk van het eiland en de afmetingen van de bestelde product(en). Stuur ons een bericht voor meer informatie via onze contactpagina.
Bezorging op de Waddeneilanden vindt uitsluitend plaats op dinsdag tot en met vrijdag, dit in verband met de openingstijden van de veerdienst.
Naast dat je de matrassen bij Droomidee zelf kunt kopen, kan je er ook voor kiezen om deze bij Bol.com te bestellen. Zowel bij Bol.com als bij onze eigen webshop is het mogelijk om een gewenste leverdatum aan te geven bij jouw bestelling. Het contact hierover zal sneller zijn wanneer je jouw bestelling plaatst in onze webshop.