Een molton is de verkorte naam van een molton hoeslaken. Het maakt deel uit van je beddengoed. Vaak denken mensen dat molton een materiaal op zichzelf is, maar dat is niet waar. Het is namelijk gemaakt van dik katoen of wol dat aan één of aan beide kanten geruwd is. Zo is de stof ruwer en dikker en kan de stof ook meer vocht opnemen. Dit proces noem je moltoneren, vandaar de naam !

Hoe gebruik je een molton?

Je gebruikt het als onderlaken en plaats het tussen jouw matras en het laken in. Het zorgt voor een zacht en aangenaam gevoel. Maar er zijn meer redenen om er een te kopen.

Waarom kiezen voor een onderlaken?

Het heeft allerlei voordelen. Ten eerste beschermd het jouw matras tegen slijtage, vocht en vlekken. Het neemt namelijk (lichaams)vocht op wat daardoor niet het matras in trekt. Je kan een molton gemakkelijk wassen, veel gemakkelijker dan een matras. Zo hou je jouw bed goed schoon. Door het gebruik van een onderlaken kan je de levensduur van een matras aanzienlijk verlengen. Daarnaast is het erg zacht, waardoor je bed nog lekkerder ligt.

Is een molton hoeslaken nodig?

Je hebt de voordelen van een molton begrepen, maar twijfel je nog of je er een wilt aanschaffen? Dan willen we je graag adviseren dat het echt nodig is. Je raakt tijdens je slaap namelijk bijna een halve liter vocht kwijt. Dit verdwijnt allemaal in je matras als je geen tussenlaag hebt. Geen fijn idee toch? Dit is niet alleen onhygiënisch, maar dit zorgt ook voor een kortere levensduur van het matras. Met een molton hou je je matras gemakkelijk schoon en fris en verleng je de levensduur van het matras.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten molton hoeslakens.

  • Er zijn molton hoeslaken die vier elastieken hoekpunten hebben, zodat deze niet kan bewegen terwijl je slaapt.
  • Ook zijn er onderhoeslakens van een extra zware kwaliteit. Deze zullen niet snel krimpen en gaan jaren mee.
  • Een ander soort is een stretch variant die naast katoen uit polyester bestaat. Deze hoezen passen op alle soorten matrassen, want het kan zich aanpassen aan de maat. Perfect voor extra lange of extra brede matrassen.
  • Een andere variant is de waterdichte versie. Deze is aan een kant geplastificeerd, waardoor de molton helemaal geen vocht doorlaat. Daarnaast is dit soort ook anti-allergisch en bestand tegen huismijt.

Hoe kan ik mijn molton het beste onderhouden?

Volg de onderstaande tips om zo lang mogelijk van de molton te kunnen genieten.

  • Voordat je het voor de eerste keer gaat gebruiken, is het aan te raden om het eerst te wassen. Zo verklein je de kans op “pilling”, waarbij gebroken katoenvezels kleine bolletjes vormen.
  • Je wast het onderlaken doorgaans op een temperatuur van 40°C tot 60°C. Volg altijd de was instructies op die op het label staan.
  • Bij het wassen kan je het beste een wasmiddel zonder bleek gebruiken.
  • Na het wassen hang je de molton direct op, of doe je het direct in de droger. Laat het nooit na de was in de wasmachine zitten. Dit zorgt voor nare geurtjes.

Aanbevolen producten